International Olympic Truce Centre
International Olympic Truce Centre > Newsfeed > Κέντρο Τύπου > Παγκόσμια Ημέρα Αθλητισμού για την Ανάπτυξη και την Ειρήνη

Παγκόσμια Ημέρα Αθλητισμού για την Ανάπτυξη και την Ειρήνη

ΘΕΛΩ · ΕΛΠΙΖΩ · ΜΠΟΡΩ

Μια πολύ όμορφη εκδήλωση γεμάτη φως, αγάπη και παιδικά χαμόγελα, πραγματοποιήθηκε στην παραλία της Γλυφάδας, χτες, 15 Απριλίου, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Αθλητισμού για την Ανάπτυξη και την Ειρήνη. Παιδιά από το 9ο Δημοτικό σχολείο Γλυφάδας και παιδιά-πρόσφυγες από δομές του Χαμόγελου του Παιδιού και του Δήμου Πειραιά ένωσαν τα χέρια, τραγούδησαν μαζί, έπαιξαν με Ολυμπιονίκες και παγκόσμιους Πρωταθλητές και πέταξαν στον ουρανό τα φαναράκια της ειρήνης.

Τη διοργάνωση της δράσης «Θέλω-Ελπίζω-Μπορώ» πραγματοποίησαν το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας (ΔΚΟΕ) και η Ομοσπονδία του Μοντέρνου Πεντάθλου, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, με την υποστήριξη της υφυπουργού κ. Σοφίας Βούλτεψη. Αρωγός σε όλη αυτήν την προσπάθεια ο Δήμος Γλυφάδας και ο Δήμαρχός της κ. Γιώργος Παπανικολάου. Συντονίστρια της εκδήλωσης η κ. Νεκταρία Κωνσταντίνου, καθηγήτρια φυσικής αγωγής και υπεύθυνη-συντονίστρια της επιτροπής Πιέρ ντε Κουμπερτέν.

Ο Διευθυντής του ΔΚΟΕ, κ. Κωνσταντίνος Φίλης, μιλώντας στα παιδιά είπε:

«Η Ελλάδα και τα ελληνόπουλα προσφέρουν μία ανοιχτή, ζεστή αγκαλιά στα παιδιά του πολέμου της Ουκρανίας. Σήμερα γινόμαστε ένα, για να στείλουμε το μήνυμα της ειρήνης σε όλον τον κόσμο, αντιπαραβάλλοντας τη δύναμη του αθλητισμού και της φιλίας ανάμεσα σε παιδιά μέχρι σήμερα άγνωστα μεταξύ τους, απέναντι στην ισχύ των όπλων.»

Η Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Μοντέρνου Πεντάθλου κα. Ντόρα Πάλλη, μεταξύ άλλων δήλωσε ότι:

«Ο αθλητισμός μας δίνει δύναμη να αγωνιζόμαστε για έναν κόσμο με ειρήνη, αγάπη και σεβασμό. Σήμερα, όλοι μαζί , ενώνουμε τα χέρια μας για την ειρήνη.»

«Για εμάς είναι πολύ σημαντικό ότι βρισκόμαστε στο πλευρό των αμάχων, οι οποίοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους μετά τη ρωσική εισβολή. Ευχαριστούμε τον Δήμο Γλυφάδας που μας προσφέρει τη δυνατότητα να φιλοξενούμε αυτά τα παιδιά. Τους παρέχουμε κάθε δυνατή βοήθεια και ελπίζουμε σύντομα να λήξει αυτή η περιπέτεια, έτσι ώστε να μπορέσουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους» τόνισε καλωσορίζοντας τα προσφυγόπουλα η Υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κα. Σοφία Βούλτεψη.

«Από τη Γλυφάδα μας σήμερα στέλνουμε μήνυμα ειρήνης, αγάπης, αισιοδοξίας. Η πόλη μας γίνεται όλη μια αγκαλιά για τα παιδιά αυτά, που βρέθηκαν μακριά από τον τόπο και τα σπίτια τους. Ενώνουμε τη φωνή μας μαζί με τη δική τους, για να τελειώσει σύντομα ο εφιάλτης και να μπορέσουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους» δήλωσε ο Δήμαρχος Γλυφάδας κ. Γιώργος Παπανικολάου.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν οι :

κα. Φάνη Πάλλη Πετραλιά, πρώην Υπουργός, νυν Αντιπρόεδρος ΔΚΟΕ, κ. Κώστας Γιαννόπουλος, Πρόεδρος του Χαμόγελου του Παιδιού και κ. Στέφανος Αλεβίζος, ψυχολόγος του Χαμόγελου, κ. Γιώργος Παπανικολάου, Δήμαρχος Γλυφάδας, κα. Ελένη Καράχου Σκουτάρη Αντιδήμαρχος Παιδείας, κ. Δημήτρης Ακριβός, πρώην Αντιδήμαρχος και νυν δημοτικός σύμβουλος. Οι δημοτικοί σύμβουλοι Γλυφάδας κ. Στέλιος Κουρουπάκης, κ. Νίκος Λεβετσοβίτης, πρόεδρος του Γκολφ, κ. Γιώργος Αγγελόπουλος αντιδήμαρχος και αναπληρωτής Δημάρχου. Η Αντιδήμαρχος κοινωνικών υποθέσεων του Δήμου Πειραιά κα. Κική Μπουρδάκου, ο Πρόεδρος της Unesco Πειραιώς και Νήσων κ. Γιάννης Μαρωνίτης και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας του Γκολφ κ. Τόκας Θωμάς.

Επίσης οι Ολυμπιονίκες και πρεσβευτές της Ολυμπιακής Εκεχειρίας:

Κα. Εύη Μωραϊτίδου (πόλο), κα. Βούλα Ζυγούρη (πάλη), κ. Κώστας Φιλιππίδης (άλμα επί κοντώ) κ. Γρηγόρης Χατσατουριάν (χάντμπολ) και οι χρυσές Παραολυμπιονίκες του μπότσια κα. Άννα και Μαρία Νέντα. Η παγκόσμια Πρωταθλήτρια μοντέρνου Πεντάθλου κα. Πηνελόπη Νίκα και η παγκόσμια Πρωταθλήτρια άρσης βαρών κα. Μαρία Χριστοφορίδη.

Πολύ σημαντική ήταν η συμμετοχή των παιδιών του 9ου Δημοτικού σχολείου Γλυφάδας μετά από παρότρυνση του συλλόγου γονέων και του κ. Λουκά Φωτόπουλου, τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά, καθώς επίσης και η παρουσία της παιδικής χορωδίας “ΕΥΧΑΡΙΣ ” του ωδείου Μητσάκου με την καθηγήτρια μουσικής κ. Λένα Σιβρή.Εκπρόσωπος της ομάδας “Μίλα” μίλησε υπέρ της ειρήνης και κάλεσε όλα τα παιδιά να δώσουν τα χέρια …..χορεύοντας και τραγουδώντας.

Θέλουμε… ελπίζουμε… μπορούμε…