International Olympic Truce Centre
International Olympic Truce Centre > Προφίλ > Ιστορία της Ολυμπιακής Εκεχειρίας

Ιστορία της Ολυμπιακής Εκεχειρίας

Η Έννοια της Ολυμπιακής Εκεχειρίας

Κάθε δύο χρόνια η ανθρωπότητα παρακολουθεί με δέος τους λαούς όλου του κόσμου να ενώνονται κάτω από έναν φιλικό ανταγωνισμό. Τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Είναι ένα πραγματικά εμπνευσμένο θέαμα που μας κάνει να αναρωτιόμαστε… Γιατί να μην μπορεί να είναι πάντα έτσι; Φαντάσου την ειρήνη…

Αυτός είναι και ο πραγματικός λόγος για τον οποίο αναβίωσαν οι αγώνες το 776 π.Χ. (συμβολική ημερομηνία) στην αρχαία Ολυμπία. Για να επιτραπεί στις αντιμαχόμενες ελληνικές πόλεις-κράτη να αφήσουν κατά μέρος τις συγκρούσεις, να γιορτάσουν την αλληλεγγύη, να βιώσουν μια ειρήνη εμπνευσμένη από τον αθλητισμό, να φανταστούν την ειρήνη…

Αυτή είναι η Ολυμπιακή Εκεχειρία. Μια αρχαία παράδοση. Μια ειρηνευτική συμφωνία η οποία διήρκεσε για περισσότερα από 1.200 χρόνια στη διάρκεια της ιστορίας. Μια εκεχειρία που αναβίωσε για να προσφέρει ελπίδα και ευκαιρία για διάλογο. Να ενθαρρύνει και να εμπνεύσει όλη την ανθρωπότητα να …φανταστεί την ειρήνη.

Η Ολυμπιακή Εκεχειρία στην Αρχαία Ελλάδα

Φανταστείτε την ειρήνη….

Αυτές πρέπει να ήταν οι σκέψεις του βασιλιά Ίφιτου της Ήλιδoς, όταν απευθύνθηκε στο μαντείο των Δελφών, αναζητώντας τρόπο για τον τερματισμό των ατελείωτων εχθροπραξιών ανάμεσα στις ελληνικές πόλεις-κράτη.

Σύμφωνα με το μύθο, το μαντείο των Δελφών συμβούλευσε τον Ίφιτο να διοργανώνει κάθε τέσσερα χρόνια αθλητικούς αγώνες στην Αρχαία Ολυμπία για να σπάσει ο κύκλος της σύγκρουσης και να αντικατασταθεί ο πόλεμος με φιλικό αθλητικό ανταγωνισμό. Ο Ίφιτος ζήτησε τη συνεργασία του βασιλιά της Σπάρτης Λυκούργου και του βασιλιά της Πίσσας, Κλεοσθένη. Μαζί συμφώνησαν να υπογράψουν το μακροβιότερο σύμφωνο ειρήνης, την Ολυμπιακή Εκεχειρία και αναβίωσαν τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Ολυμπία, το 776 π.Χ. (συμβολική ημερομηνία). Οι εχθροπραξίες έπαυαν από την έβδομη ημέρα πριν την έναρξη των Aγώνων έως την έβδομη ημέρα μετά τη λήξη τους, επιτρέποντας σε αθλητές και θεατές να μεταβούν στην Oλυμπία, να συμμετάσχουν στους Aγώνες και να επιστρέψουν στις εστίες τους με ασφάλεια.

Έτσι γεννήθηκε η αρχαία ελληνική παράδοση της Ολυμπιακής Εκεχειρίας.

Η Ολυμπιακή Εκεχειρία στη Σύγχρονη Εποχή

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες αναβίωσαν στη σύγχρονη εποχή, στην Αθήνα, το 1896, εξυμνώντας τις ανθρώπινες αξίες, την ευγενή άμιλλα και την ειρηνική συνύπαρξη, μέσα από τον αθλητισμό, τις αξίες και τις αρχές του Ολυμπισμού, όλων των ανθρώπων και όλων των πολιτισμών. Κατά τα τέλη της τελευταίας χιλιετίας, δημιουργήθηκε ένα ισχυρό κίνημα για την αναβίωση της Ολυμπιακής Εκεχειρίας.

“Αν καταφέρουμε να έχουμε ειρήνη για 16 ημέρες, ίσως μια μέρα να μπορέσουμε να έχουμε για πάντα”.

Σκοπός του κινήματος είναι η ενθάρρυνση των εθνών να τηρούν την Ολυμπιακή Εκεχειρία και να παύουν όλες τις εχθροπραξίες κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Ελπίδα του, να εμπνεύσει την ανθρωπότητα και να δημιουργήσει ένα απολύτως αναγκαίο παράθυρο ευκαιρίας για την ειρηνική επίλυση των διαφορών. Υπόσχεσή του, να υπάρξει δυνατότητα ειρήνης και πέρα από τη διάρκεια των Αγώνων.