International Olympic Truce Centre
International Olympic Truce Centre > Προφίλ > Ποιοι Είμαστε

Ποιοι Είμαστε

Ίδρυση του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας

Το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας (ΔΚΟΕ) ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 2000, μετά από κοινή πρωτοβουλία της Ελλάδας και της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, μετατρέποντας τη δέσμευση του Ολυμπιακού Κινήματος για την προώθηση των αρχών της ειρήνης, σε απτή δράση. Η πρωτοβουλία πήρε για πρώτη φορά μορφή το 1998, με την πρόταση της Ελληνικής κυβέρνησης προς τα μέλη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, για τη θεσμική αναβίωση της Ολυμπιακής Εκεχειρίας τη νέα χιλιετία. Με μια ιστορική απόφαση το Δεκέμβριο του 1999, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή ανακοίνωσε την ίδρυση του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας, σε συνεργασία με την Ελλάδα. Η δέσμευση για Ολυμπιακή Εκεχειρία απέκτησε νέα ώθηση, με την αναθέρμανση και την προώθηση της έννοιας σε παγκόσμιο επίπεδο μέσα από τη λαμπαδηδρομία που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων Αθήνα 2004.

Οργανωτικό Πλαίσιο

Το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας είναι μέλος του Ολυμπιακού Κινήματος. Διευθύνεται από Διοικητικό Συμβούλιο που αποτελείται από διακεκριμένες προσωπικότητες από όλο τον κόσμο. Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου είναι ο κύριος Τhomas Bach, Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Αντιπρόεδροi είναι ο κ. Γιώργος Α. Παπανδρέου, πρώην Πρωθυπουργός της Ελλάδας και η κ. Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, πρώην Υπουργός Τουρισμού και πρώην Υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας στην Ελλάδα. Ο Δρ. Κωνσταντίνος Φίλης είναι Διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας.

Έδρα

Η συμβολική έδρα του ΔΚΟΕ είναι η Ολυμπία, κοιτίδα των ιδεών του Ολυμπισμού και των Ολυμπιακών Αγώνων. Η επίσημη έδρα και το γραφείο διασύνδεσης του ΔΚΟΕ είναι η Λωζάννη, όπου εδρεύει η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή. Η Αθήνα, η διοργανώτρια πόλη των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων του 1896 και των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, φιλοξενεί τις κεντρικές διοικητικές υπηρεσίες του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας.

Αποστολή

Αποστολή του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας είναι η προώθηση των Ολυμπιακών Αξιών, της Ειρήνης, της Φιλίας και η καλλιέργεια της διεθνούς κατανόησης. Ειδικότερα, το ΔΚΟΕ αποσκοπεί στην τήρηση της Ολυμπιακής Εκεχειρίας, επιδιώκοντας την παύση όλων των εχθροπραξιών κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά και πέραν αυτών. Η τήρηση της Ολυμπιακής Εκεχειρίας απαιτεί την αφύπνιση συνειδήσεων, την παρακίνηση των ηγετών σε δράση, την κινητοποίηση για προώθηση του Ολυμπιακού Ιδεώδους και τη διαπαιδαγώγηση των νέων σύμφωνα με τις αρχές του Ολυμπισμού. Ο ευρύτερος και μακροπρόθεσμος στόχος του είναι η δημιουργία και η συνεχής προώθηση μιας Κουλτούρας Ειρήνης, βασισμένης στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Για την επίτευξη του σκοπού αυτού, το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας διεξάγει προγράμματα και δράσεις, σε συνεργασία με:

  • Ιδρύματα της Ολυμπιακής Οικογένειας
  • Διεθνείς και Εθνικούς Οργανισμούς
  • Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις
  • Ιδιωτικές Πρωτοβουλίες και Ιδρύματα.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση των παραπάνω, είναι η παρότρυνση και η κινητοποίηση της νέας γενιάς παγκοσμίως, υπέρ της Ειρήνης. Τα τελευταία χρόνια, οι δραστηριότητες του ΔΚΟΕ έχουν επεκταθεί στον τομέα της εκπαίδευσης, μέσα από εκπαιδευτικά και ευρωπαϊκά προγράμματα. Μεγαλύτερη έμφαση δίνεται στην εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση της νεολαίας μέσω της δυναμικής του αθλητισμού, έτσι ώστε τα Ολυμπιακά Ιδεώδη να κατορθώσουν να ριζώσουν και να ευδοκιμήσουν. Ο αθλητισμός είναι αυτός που, ως εργαλείο για την ενδυνάμωση του σεβασμού απέναντι στις Ολυμπιακές Αξίες, μπορεί να συνεισφέρει στη σταδιακή οικοδόμηση ενός Πολιτισμού Ειρήνης από τη νέα γενιά.

Οι Tέσσερις Πυλώνες

Το έργο του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας βασίζεται σε τέσσερις θεμελιώδεις πυλώνες.

  1. Επικοινωνία
  2. Διάλογος και Συζήτηση
  3. Εκπαίδευση
  4. Προώθηση της Εκεχειρίας

Κάθε ένας από αυτούς αντικατοπτρίζει και μια διαφορετική στρατηγική και επικεντρώνεται σε διαφορετικές δράσεις και πρωτοβουλίες, οι οποίες σε βάθος χρόνου συνεισφέρουν στην προσέγγιση του απώτερου σκοπού. Πιστοί στο πνεύμα του Ολυμπισμού, οι τέσσερις αυτοί πυλώνες είναι ανοιχτοί στη συμμετοχή όλων των ανθρώπων του κόσμου.