International Olympic Truce Centre
International Olympic Truce Centre > Newsfeed > Διαγωνισμοί > 8ος ψηφιακός Διαγωνισμός “Λέμε Όχι στο σχολικό και διαδικτυακό εκφοβισμό”

8ος ψηφιακός Διαγωνισμός “Λέμε Όχι στο σχολικό και διαδικτυακό εκφοβισμό”

«Ηχηρό «ΟΧΙ» μαθητών και φορέων στο σχολικό και διαδικτυακό εκφοβισμό»

Για 8η συνεχόμενη χρονιά, έλαβε χώρα ο ψηφιακός σχολικός διαγωνισμός «Λέμε Όχι στον σχολικό και διαδικτυακό εκφοβισμό». Η φετινή, όγδοη χρονιά του διαγωνισμού, ήταν  μια ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά λόγω της πανδημίας που βιώνουμε, όπου η διδασκαλία  έγινε για μεγάλο χρονικό διάστημα με τηλεκπαίδευση. Παρ όλες τις δυσκολίες, είχαμε 139 συμμετοχές –  ένας πολύ μεγάλος αριθμός δεδομένης της υγειονομικής κρίσης. 70 ομάδες αποτελούμενες από 211 μαθητές της πέμπτης και έκτης Δημοτικού και των τριών τάξεων του Γυμνασίου, 69 εικαστικές δημιουργίες αποτελούμενες από μαθητές όλων των τάξεων του δημοτικού,  και 35 εκπαιδευτικούς από 25 πόλεις και χωριά της Ελλάδας συνεργάστηκαν προκειμένου να μας δώσουν την δική τους οπτική για το πώς αντιλαμβάνονται το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού και με ποιο τρόπο θα μπορούσε αυτός να πάψει να είναι μέρος της καθημερινότητάς μας. Ο εν λόγω διαγωνισμός αποτελεί προϊόν κοινής πρωτοβουλίας του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας και του British Council.

Παράλληλα, φέρει την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, ενώ για την υλοποίηση του έχει αποδειχθεί καθοριστική η συμβολή των μελών του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών.

Το παρόν στην τελετή βράβευσης που φέτος, τηρώντας τα μέτρα ασφαλείας, πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά, έδωσαν η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, αρμόδια για την πρωτοβάθμια και την δευτεροβάθμια εκπαίδευση και την ειδική αγωγή Ζέττα Μακρή, ο Υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης και η Ευρωβουλευτής και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου.

Το κάθε μέλος των 12 καλύτερων συμμετοχών (ομάδες βίντεο/παρουσίασης & εικαστικής δημιουργίας) και ο υπεύθυνος εκπαιδευτικός της ομάδας/συμμετοχής θα βραβευτούν με αναμνηστικά δώρα από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή. Το κάθε μέλος της νικήτριας ομάδας, μαζί με τον υπεύθυνο καθηγητή, καθώς και οι  μαθητές  που κέρδισαν  το πρώτο και το δεύτερο βραβείο στην ενότητα «καλλιτεχνική δημιουργία» μαζί με τους κηδεμόνες τους, θα επισκεφθούν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες. Οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις εργασίες τους, να ξεναγηθούν στους χώρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς και να γνωρίσουν τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των θεσμών της.

Το ταξίδι προσφέρεται από την Ευρωβουλευτή και Αντιπρόεδρο της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κα Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου και θα πραγματοποιηθεί, πιθανά, τον Σεπτέμβριο του 2021, με την επιφύλαξη των σχετικών οδηγιών από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού

Η Υπουργός Παιδείας κυρία Νίκη Κεραμέως δήλωσε: «Είναι μεγάλη χαρά που βρίσκομαι μαζί σας σήμερα. Θα ήθελα να συγχαρώ τους διοργανωτές αλλά ακόμα περισσότερο όλους τους μαθητές που συμμετείχαν στον διαγωνισμό, γιατί η συμμετοχή μετράει περισσότερο από τη διάκριση. Είναι σημαντικό να δώσουμε ένα δυνατό μήνυμα για την αντιμετώπιση του νοσηρού φαινομένου του σχολικού εκφοβισμού».

Η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κυρία Ζέττα Μακρή τόνισε ότι το Υπουργείο Παιδείας, με πολλαπλή στόχευση, τάσσεται με όλες του τις δυνάμεις στον αγώνα της πληροφόρησης και της πρόληψης απέναντι σε φαινόμενα σχολικής βίας και εκφοβισμού, τόσο ως προς την παραδοσιακή έκφρασή τους, όσο και ως προς την διαδικτυακή διάστασή τους. Κλείνοντας τόνισε «Είμαστε δίπλα στα παιδιά μας με κάθε τρόπο. Θέλουμε να κρατήσουμε μακριά καθετί, που μπορεί να αποτελέσει απειλή για την ψυχική και σωματική υγεία παιδιών και εφήβων. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας για ένα καλύτερο και ασφαλέστερο μέλλον για τη νέα γενιά.»

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού κύριος Λευτέρης Αυγενάκης συνεχάρη τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς για την συμμετοχή τους και αναφέρθηκε επιγραμματικά στις πρωτοβουλίες του υφυπουργείου αθλητισμού κατά του ενδοσχολικής βίας και ενάντια σε κάθε μορφή κακοποίησης στον αθλητισμό, στο σχολείο , στα γήπεδα, όπως και στις δράσεις του καινοτόμου προγράμματος Ζήσε Αθλητικά σε αυτή την κατεύθυνση. Έκλεισε τον χαιρετισμό του με το μήνυμα «Σπάστε την σιωπή. Μιλήστε, μην ανέχεστε.»

Η Ευρωβουλευτής και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κυρία  Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου συνεχάρη όλους τους συμμετέχοντες στο διαγωνισμό, μαθητές και εκπαιδευτικούς. Τόνισε ότι η καταπολέμηση του cyber bullying  βρίσκεται στην πυρήνα της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Με μεγάλη της χαρά πρόσφερε  σε όλους τους διακριθέντες  αναμνηστικά δώρα από το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο , στους νικητές το εκπαιδευτικό ταξίδι γνωριμίας με το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και ευχήθηκε  καλή αντάμωση με τους νικητές στο ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες!

Ο Διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας  δρ. Κωνσταντίνος Φίλης δήλωσε πως «Όλοι όσοι συμμετείχαν είναι νικητές. Νίκησαν τις δυσμενείς συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί λόγω της Covid-19, εκφράστηκαν δημιουργικά και έστειλαν ένα σαφές και ισχυρό μήνυμα κατά πάσας μορφής ρατσισμού και μη αποδοχής της διαφορετικότητας. Τα παιδιά, συνεπικουρούμενα από δασκάλους, καθηγητές, γονείς και κηδεμόνες, εκτόνωσαν μέρος της συσσωρευμένης ενέργειάς τους σε ευφάνταστες εργασίες, εργάστηκαν ομαδικά, ώστε να υπερβούν τις δυσκολίες και να καταφέρουν ένα μοναδικό αποτέλεσμα. Τους αξίζουν επομένως, θερμά συγχαρητήρια και ο σεβασμός μας». Έκλεισε την παρέμβασή του υπογραμμίζοντας τη μεγάλη σημασία του διαγωνισμού και την πρόθεση των φορέων να τον διατηρήσουν για αρκετό καιρό και γιατί όχι να τον διευρύνουν.     

Η Διευθύντρια του Βρετανικού συμβουλίου κυρία Αναστασία Ανδρίτσου δήλωσε: η προσπάθεια των μαθητών και των εκπαιδευτικών τους είναι αξιέπαινη. Παρά τις αντιξοότητες της φετινής χρονιάς, συνεργάστηκαν με υποδειγματικό και δημιουργικό τρόπο και έστειλαν μέσω των εργασιών τους ένα ουσιαστικό μήνυμα κατά του σχολικού και διαδικτυακού εκφοβισμού. Και εμείς ως διοργανωτές αναλαμβάνουμε την υποχρέωση να τους βοηθήσουμε να μεταφέρουν αυτό το μήνυμα σε όλα τα σχολεία της χώρας μας και να συμβάλουμε όλοι μαζί στη δημιουργία πιο ανοιχτών, ανεκτικών κοινωνιών.’   

Την εκδήλωση τίμησαν ακόμη με την ψηφιακή τους παρουσία ο χρυσός παραολυμπιονίκης και Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Παραολυμπιονικών Γρηγόρης Πολυχρονίδης, η Πρόεδρος της Ένωσης Συμμετασχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες και αργυρή ολυμπιονίκης Βούλα Κοζομπόλη, η Πρόεδρος του Συλλόγου Ολυμπιονικών και  αργυρή ολυμπιονίκης Εύη Μωραΐτίδου, η χάλκινη ολυμπιονίκης και αντιπρόεδρος της  Ένωσης Συμμετασχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες Βιργινία Κραβαρώτη, οι ολυμπιονίκες Δημήτρης Μιτελούδης, Γρηγόρης Χατσατουριάν και Δημήτρης Καφάτος.

Την παρουσίαση της εκδήλωσης ανέλαβε η Ντόρα Πάλλη, Υποδιευθύντρια και υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας. Καλωσόρισε – διαδικτυακά –  τους μαθητές, εκπαιδευτικούς από όλη την Ελλάδα που συμμετείχαν στον ψηφιακό σχολικό διαγωνισμό  «Λέμε Όχι στον σχολικό και διαδικτυακό εκφοβισμό» και ευχαρίστησε την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων  και του Υφυπουργείου Αθλητισμού για την παρουσία τους στην εκδήλωση. Προσέθεσε πως «βρισκόμαστε για 8η συνεχόμενη χρονιά εδώ, για να χειροκροτήσουμε παιδιά με κοινωνικές ανησυχίες και αποθέματα ευσυνειδησίας. Παιδιά που δεν ετεροκαθορίζονται από στερεότυπα και ομαδοποιήσεις. Παιδιά που θέλουν ο καθένας και η καθεμία από τους συμμαθητές τους τους να απολαμβάνει τον ίδιο σεβασμό που απαιτούν και για τον εαυτό τους. Αυτό που πρέπει όλοι να καταλάβουμε είναι πως το bullying δεν εντοπίζεται στη σφαίρα της φαντασίας των μαθητών, αλλά αναδεικνύεται καθημερινά σε μάχη της «διπλανής σχολικής αίθουσας».

Το  6ο Διαπολιτισμικό Δημοτικό Σχολείο Ελευθερίου-Κορδελιού Θεσσαλονίκης κατέκτησε την πρώτη θέση με την ομάδα stop bullying animation team, δείτε την συμμετοχή.

Διακρίθηκαν με την ακόλουθη σειρά,

το 8ο Δημοτικό Ν. Φιλαδέλφειας, δείτε την συμμετοχή

το 9ο Δημοτικό  Ηρακλείου Αττικής, δείτε την συμμετοχή

η Ελληνογερμανική Αγωγή, δείτε την συμμετοχή

και το 1ο Γυμνάσιο Κω, δείτε την συμμετοχή

Στην ενότητα καλλιτεχνική δημιουργία την πρώτη θέση κατέκτησε η Αναστασία Τσιούτσια από το 2ο ημερήσιο Γυμνάσιο Αμαλιάδας, δείτε την συμμετοχή.

την δεύτερη θέση η Φαίη Σταυροπούλου από την Ελληνογερμανική Αγωγή, δημοτικό, δείτε την συμμετοχή

και την τρίτη θέση η Σταματία Γαλούζη από το 1ο Γυμνάσιο ΚΩ, δείτε την συμμετοχή

Τιμητικά βραβεία απονεμήθηκαν στην Ελληνογερμανική Αγωγή για την πιο καλλιτεχνική εργασία, δείτε την συμμετοχή

στο Δ.Σ. Αστυπάλαιας για την πιο τεκμηριωμένη εργασία, δείτε την συμμετοχή

στα Εκπαιδευτήρια Στέγκα για την πιο δημιουργική εργασία, δείτε την συμμετοχή

και στο 6ο Διαπολιτισμικό Δημοτικό Σχολείο Ελευθερίου-Κορδελιού Θεσσαλονίκης για την πιο πρωτότυπη εργασία, δείτε την συμμετοχή.