International Olympic Truce Centre

Καλώς ήλθατε στην σελίδα του σχολικού ψηφιακού διαγωνισμού του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας

Ο ψηφιακός διαγωνισμός «Λέμε όχι στον σχολικό και διαδικτυακό εκφοβισμό» πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Εκπαιδευτικού Προγράμματος «Σέβομαι τη Διαφορετικότητα: Ένα πρόγραμμα κατά της ενδοσχολικής βίας 2022-2023» και διοργανώνεται από το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας με την υποστήριξη του προγράμματος «Ζήσε Αθλητικά» του Υφυπουργείου Αθλητισμού.

Διεξάγεται για 10η συναπτή χρονιά και απευθύνεται σε μαθητές της 5ης, 6ης Δημοτικού καθώς και των τριών τάξεων του Γυμνασίου (10-15 ετών) στα σχολεία όλης της Ελλάδας.

Η αγαστή συνεργασία μας με το Υπουργείο Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων δίνει τη δυνατότητα σε χιλιάδες παιδιά και εκατοντάδες σχολεία από όλη την Ελλάδα να έρθουν πιο κοντά στις Ολυμπιακές αξίες και να συμμετέχουν σε ένα πρόγραμμα υψηλής ποιότητας.

Ο Διαγωνισμός

Και αυτή τη χρονιά θα δοθεί έμφαση στο φαινόμενο του διαδικτυακού εκφοβισμού (cyber bullying).

Ο διαδικτυακός εκφοβισμός μπορεί να οριστεί ως χρήση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), ιδίως κινητών τηλεφώνων και του διαδικτύου, για να ενοχλήσει κανείς κάποιον. Είναι μια μέθοδος εκφοβισμού και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εκτέλεση όλων των διαφορετικών τύπων εκφοβισμού.

Ο διαδικτυακός εκφοβισμός μπορεί να είναι μια επέκταση του εκφοβισμού που γίνεται πρόσωπο-με-πρόσωπο, μέσω της τεχνολογίας. Ωστόσο, η διαδικτυακή παρενόχληση διαφέρει σε αρκετά σημαντικά σημεία από άλλα είδη εκφοβισμού: για παράδειγμα, η εισβολή στο σπίτι/προσωπικό χώρο και η δυσκολία στον έλεγχο ηλεκτρονικών μηνυμάτων που κυκλοφορούν.

Στο πλαίσιο του διαδικτυακού εκφοβισμού αλλά και του σχολικού εκφοβισμού γενικότερα οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν θεματική ενότητα και από τις παρακάτω αρχές της Ολυμπιακής Εκεχειρίας:

  • Σεβασμός στη Διαφορετικότητα
  • Ισότητα Ευκαιριών
  • Κοινωνική Ένταξη
  • Επίλυση Διαφορών

Για την ομαδική εργασία:

Οι μαθητές θα συμμετέχουν σε ομάδες των 2 έως 5 ατόμων. Μια ομάδα δεν μπορεί να έχει πάνω από 5 μέλη.

  • Βίντεο διάρκειας 3 – 5 λεπτών, ή
  • Παρουσίαση PowerPoint έως 20 διαφάνειες, είτε στα Ελληνικά είτε στα Αγγλικά

Για την ατομική εργασία:

  • Εικαστική δημιουργία: ζωγραφική, ηλεκτρονική αφίσα, κατασκευή

Κάθε σχολείο μπορεί να συμμετάσχει με πολλές ομάδες.

Η υποβολή των βίντεο, των παρουσιάσεων και των καλλιτεχνικών δημιουργιών γίνεται μόνο μέσα από την σχετική ηλεκτρονική φόρμα συμμετοχής:

Στόχος του προγράμματος

Ο στόχος του προγράμματος είναι να βοηθήσει τους μαθητές (ηλικίας 10 έως 15 ετών) να αναπτύξουν κοινωνικές δεξιότητες που θα βοηθήσουν στην καταπολέμηση κοινωνικών παθογενειών, όπως ο ρατσισμός και ο σχολικός εκφοβισμός, ενώ παράλληλα μπορούν να εξασκήσουν τις επικοινωνιακές τους δεξιότητες.

Χρονοδιάγραμμα

Η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των βίντεο, των παρουσιάσεων και της εικαστικής δημιουργίας είναι η Πέμπτη 2 Μαρτίου 2023.

Βραβεύσεις

Η βράβευση των ομάδων που θα διακριθούν θα πραγματοποιηθεί είτε διαδικτυακά είτε σε εκδήλωση στην Αθήνα το διάστημα Μάρτιο-Μάιο. Μέλη των ομάδων που θα διακριθούν μαζί με τους εκπαιδευτικούς τους, θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την εκδήλωση.

Τα βραβεία για τις καλύτερες συμμετοχές

  • Κάθε μέλος των τριών πρώτων νικητριών ομάδων και ο υπεύθυνος εκπαιδευτικός/τρια της ομάδας θα κερδίσουν δώρα και αναμνηστικά από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας.
  • Οι τρείς νικητές/νικήτριες της κατηγορίας «εικαστική δημιουργία» και ο υπεύθυνος εκπαιδευτικός/τρια θα κερδίσουν δώρα και αναμνηστικά από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας.
  • Όλοι οι μαθητές/μαθήτριες που θα συµµετάσχουν στον διαγωνισμό θα λάβουν ηλεκτρονικά δίπλωμα συµµετοχής.

O Διαγωνισμός «Λέμε όχι στον σχολικό και διαδικτυακό εκφοβισμό» έχει εγκριθεί ως παιδαγωγικά κατάλληλος για μαθητές Ε’, ΣΤ’ Δημοτικού και Γυμνασίου από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ύστερα από εισήγηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ).

Όροι συμμετοχής

Το έντυπο του διαγωνισμού:

Κριτική Επιτροπή

1. Ντόρα Πάλλη, Υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων ΔΚΟΕ
2. Ανδρεάς Γλυνιαδάκης, Ολυμπιονίκης μπάσκετ, Πρόεδρος «Ζήσε Αθλητικά»
3. Άννα Σακελλαριάδης-Λόντος, εικαστικός
4. Βιργινία Κραβαριώτη, Χάλκινη Ολυμπιονίκης Ιστιοπλοΐας, Αντιπρόεδρος Ένωσής Συμμετασχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες, Πρεσβευτής Ολυμπιακής Εκεχειρίας
5. Δημήτρης Καφφάτος, Ολυμπιονίκης χάντμπολλ, Πρεσβευτής Ολυμπιακής Εκεχειρίας
6. Νεκταρία Κωνσταντίνου, Πτυχιούχος ΤΕΦΑΑ
7. Πέννυ Καλύβα, δημοσιογράφος

Προηγούμενοι διαγωνισμοί