ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας (Δ.Κ.Ο.Ε) σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων (Ι.Δ.Ι.Σ), διοργάνωσαν στις 29 Ιουλίου, διαδικτυακή συζήτηση με θέμα «Πρόσφυγες, Αθλητισμός και Ένταξη». Στη συζήτηση συμμετείχαν ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, ο Διευθυντής του ΔΚΟΕ και Εκτελεστικός Διευθυντής του ΙΔΙΣ, Δρ. Κωνσταντίνος Φίλης, ο Υπεύθυνος Αθλητικού Προγράμματος Προσφύγων της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής, κ. Βασίλης Καλύβας και η παίκτρια της ποδοσφαιρικής ομάδας γυναικών προσφύγων και μεταναστριών του ΔΚΟΕ, Hestia FC, κα Shadi Shadabsoar.
Τη συζήτηση συντόνισε η Υποδιευθύντρια του ΔΚΟΕ, κα Ντόρα Πάλλη, η οποία μεταξύ άλλων ανέφερε πως: «Το προσφυγικό ρεύμα στην Ευρώπη έχει δημιουργήσει μία νέα πραγματικότητα, η οποία οδηγεί σε αναπροσαρμογές. Δεδομένης της κρίσης την οποία βιώνουμε πιστεύουμε ότι οι αρχές και αξίες του Ολυμπισμού – η φιλία, ο σεβασμός, η ισότητα ευκαιριών – αξίες πανανθρώπινες και παγκόσμιες, μπορούν εμπράκτως να βοηθήσουν στην κοινωνική ένταξη των προσφύγων».
Όπως τόνισε ο Υπουργός κ. Μηταράκης: «Ο αθλητισμός προσφέρει τη δυνατότητα να ενώσει όσους ζουν στην Ελλάδα και να ενσωματώσει όσους δικαιούνται καθεστώς προστασίας. Αυτός είναι και πρωταρχικός στόχος της ελληνικής κυβέρνησης. Ο αθλητισμός είναι κοινός σε όλες τις χώρες του κόσμου και αυτό αποτελεί μία πρώτη βάση για ενσωμάτωση».
Σχετικά, ο Δρ. Κωνσταντίνος Φίλης δήλωσε: «Ήδη από το 2016, όταν το προσφυγικό ζήτημα ήταν στο απόγειό του, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή και ο Πρόεδρος αυτής, κ. Thomas Bach, έδωσαν ένα μάθημα με τη δημιουργία της Ολυμπιακής και Παραολυμπιακής Ομάδας Προσφύγων, οι οποίες συμμετείχαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Ρίο την ίδια χρονιά. Το γεγονός αυτό αποτελεί ένα σαφές μήνυμα πως οι οικουμενικοί στόχοι του Ολυμπισμού μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για την ομαλή κοινωνική ένταξη των ανθρώπων που βρίσκονται σε ανάγκη».
Το ΔΚΟΕ μέσω της ομάδας Hestia FC, που ιδρύθηκε το 2019, στοχεύει στην προστασία, την ψυχική ενδυνάμωση και την κοινωνική ένταξη ευάλωτων γυναικών, καθώς και την προώθηση των Ολυμπιακών Αξιών και των Παγκόσμιων Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ μέσω του αθλητισμού.
Η Shadi, παίκτρια της ομάδας με ιρανική καταγωγή, μεταξύ άλλων ανέφερε: «Ζω στην Αθήνα περίπου 2 χρόνια, έπρεπε να φύγω από τη χώρα μου λόγω πολιτικών προβλημάτων που σχετίζονται με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αυτά τα 2 χρόνια έχω περάσει αρκετά μαθήματα για να μάθω νέες δεξιότητες καθώς και να βελτιώσω τα αγγλικά μου. Ήμουν τυχερή που γνώρισα την ομάδα Hestia, η οποία άλλαξε εντελώς τη ζωή μου μετά τη μετανάστευση. Μου έδωσε αυτό το κίνητρο να σκεφτώ τα όνειρά μου. Βρήκα αρκετούς φίλους σε αυτήν την ομάδα, αν και ήμασταν από διαφορετικές χώρες, όλοι είχαμε ένα κοινό πράγμα, όλοι θέλαμε να είμαστε μέρος αυτής της κοινότητας».
Κλείνοντας τη συζήτηση, ο κ. Βασίλης Καλύβας, αναφερόμενος στο Αθλητικό Πρόγραμμα Προσφύγων της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής, επεσήμανε: «Το πρόγραμμα που ξεκίνησε το 2016, έχει ως στόχο την ενδυνάμωση προσφύγων αθλητών με αναπηρία, την ομαλότερη κοινωνική τους ένταξη, αλλά και την εκπαίδευση της κοινωνίας σχετικά με την ένταξη των ατόμων αυτών».