International Olympic Truce Centre
International Olympic Truce Centre > Newsfeed > Διαγωνισμοί > Οι νικητές του 6ου διαγωνισμού «Λέμε Όχι στον σχολικό και διαδικτυακό εκφοβισμό»

Οι νικητές του 6ου διαγωνισμού «Λέμε Όχι στον σχολικό και διαδικτυακό εκφοβισμό»

Για 6η συνεχόμενη χρονιά, έλαβε χώρα ο ψηφιακός σχολικός διαγωνισμός «Λέμε Όχι στον σχολικό και διαδικτυακό εκφοβισμό», με πολυάριθμες συμμετοχές σχολείων και μαθητικών κοινοτήτων ανά την ελληνική Επικράτεια. Ο εν λόγω διαγωνισμός αποτελεί προϊόν κοινής πρωτοβουλίας του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας και του British Council, αλλά και αγαστής συνεργασίας με τη Samsung Hellas. Παράλληλα, φέρει την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, ενώ για την υλοποίηση του έχει αποδειχθεί καθοριστική η συμβολή των μελών του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών.

Στο πλαίσιο του διαγωνισμού, που διήρκησε από τις 17 Οκτωβρίου 2018 έως και τις 26 Μαρτίου 2019, πραγματοποιήθηκε, χθες, στο Μουσείο της Ακρόπολης, η τελετή βράβευσης των σχολείων που ξεχώρισαν. Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Προκόπιος Παυλόπουλος.

Το παρών έδωσαν, επίσης, στο αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης, ο Βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, η Αντιπρόεδρος του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας, κ. Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, οι Ολυμπιονίκες, κ.κ. Εύη ΜωραϊτίδουΒιργινία ΚραβαριώτηΔημήτρης ΜούγιοςΚώστας ΦιλιππίδηςΓρηγόρης ΧατζατουριάνΜαριά ΚαραγιαννοπούλουΝέρρυ ΝιαγκουάραΔημήτρης ΚαφάτοςΔημήτρης Μητελούδης, οι Παραολυμπιονίκες κ. Γρηγόρης ΠολυχρονίδηςΘοδωρής ΑλεξάςΕιρήνη ΚουρούβανηΘοδωρής Χωραφιάρης και ο «Στρατηγός» του ελληνικού ποδοσφαίρου, κ. Μίμης Δομάζος.

Την παρουσίαση της άκρως επιτυχημένης εκδήλωσης ανέλαβε ο δημοσιογράφος, κ. Γιώργος Παπαδάκης.

Την πρώτη θέση του διαγωνισμού κατέλαβε το Καλλιτεχνικό Σχολείο Γέρακα, ενώ διακρίθηκαν με την ακόλουθη σειρά το 7ο δημοτικό σχολείο Καματερού, το 9ο Δημοτικό Σχολείο Γλυφάδας και το Δημοτικό Σχολείο Κολλεγίου Αθηνών «Μποδοσάκειο». Τιμητικά βραβεία απονεμήθηκαν στα Εκπαιδευτήρια Μπουγά για το βίντεο με το πιο ευφάνταστο περιεχόμενο, στο 3ο Γυμνάσιο Αργυρούπολης για την πιο πρωτότυπη παρουσίαση και στο Δημοτικό Σχολείο Αδένδρου Θεσσαλονίκης για την πιο πρωτότυπη εργασία.

Ο Διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας, Δρ. Κωνσταντίνος Φίλης, επεσήμανε πως «το πρόγραμμα “Σέβομαι τη διαφορετικότητα” αποτελεί πλέον θεσμό. Η επιτυχία του εγχειρήματος για έκτη συνεχόμενη χρονιά επιβεβαιώνεται από τη μαζική συμμετοχή της νέας γενιάς. Οι πραγματικοί πρωταγωνιστές είναι όλοι οι μαθητές, οι οποίοι με τις εργασίες τους, έδειξαν την ευαισθητοποίησή τους γύρω από ένα πολύπλοκο θέμα που μας αφορά όλους. Είμαστε ευγνώμονες γιατί μέσα από τη δημιουργικότητά τους οι μαθητές παρέδωσαν μαθήματα ήθους στους ενήλικους». Εν συνεχεία, τόνισε ότι «αν δεν κινητοποιηθούμε μαζικά, αντιστεκόμενοι στο φαινόμενο, αύριο πιθανότατα θα βρεθούμε εμείς στη θέση του θύματος, σε μία άλλη έκφανση της κοινωνικής ζωής, εντός ή εκτός σχολείου. Πρέπει, συνεπώς, η ανοχή μας να είναι μηδενική ώστε να μην επιτρέψουμε να γιγαντωθεί ο σχολικός εκφοβισμός».

Η Υποδιευθύντρια του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας, κ. Ντόρα Πάλλη, προσέθεσε πως «βρισκόμαστε για 6η συνεχόμενη χρονιά εδώ, για να χειροκροτήσουμε παιδιά με κοινωνικές ανησυχίες και αποθέματα ευσυνειδησίας. Παιδιά που δεν ετεροκαθορίζονται από στερεότυπα και ομαδοποιήσεις. Παιδιά που θέλουν ο καθένας και η καθεμία από τους συμμαθητές τους τους να απολαμβάνει τον ίδιο σεβασμό που απαιτούν και για τον εαυτό τους. Αυτό που πρέπει όλοι να καταλάβουμε είναι πως το bullying δεν εντοπίζεται στη σφαίρα της φαντασίας των μαθητών, αλλά αναδεικνύεται καθημερινά σε μάχη της «διπλανής σχολικής αίθουσας».

H Διευθύντρια του British Council, κ. Αναστασία Ανδρίτσου, υπογράμμισε ότι «μέσα από το συγκεκριμένο πρόγραμμα προσπαθούμε να εμπνεύσουμε τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς τους να σέβονται και να κατανοούν όλες τις αόρατες όσο και ορατές διαφορές που έχουν οι άνθρωποι μεταξύ τους. Στόχος είναι η δημιουργία κοινοτήτων μάθησης μέσα στις οποίες άνθρωποι από διαφορετικές κουλτούρες, καταγωγή, πεποιθήσεις, συνυπάρχουν αρμονικά με σεβασμό, αλληλοεκτίμηση και αξιοπρέπεια».

Τέλος, o Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Samsung Electronics Hellas, κ. Byung Moo (Θεόφιλος) Shin, ανέφερε ότι «στη Samsung, θεωρούμε ζωτικής σημασίας τον σεβασμό στη διαφορετικότητα και αυτό είναι το μήνυμα που θέλουμε να μεταδώσουμε στη νέα γενιά: να επιδιώκουν τη διαφορετικότητα, να στοχεύουν στο βέλτιστο και να μην κάνουν ποτέ παραχωρήσεις στα όνειρά τους».

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από την εκδήλωση: 
https://www.facebook.com/pg/OlympicTruce/photos/?tab=album&album_id=2344405845625320

Οι νικητές του διαγωνισμού:

1ο Βραβείο:
Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Γέρακα – https://vimeo.com/322224036 
password: delete2103424560

2ο Βραβείο:
7ο Δημοτικό Καματερού – https://vimeo.com/320207442 
password: no_bullying

3ο Βραβείο:
9ο Δημοτικό Γλυφάδας – https://vimeo.com/326344176 
password: nektaria1821

4ο Βραβείο:
Δημοτικό Κολλεγίου Αθηνών – Μποδοσάκειο – https://vimeo.com/326599693 
password: Think123

5ο Βραβείο:
4ο Γυμνάσιο Χαλανδρίου – https://vimeo.com/318233480 
password: DYNAMOMETER

Τιμητικές Διακρίσεις:

Ευφάνταστο περιεχόμενο:
Εκπαιδευτήρια Μπουγά – https://vimeo.com/318700843 
password: BOUGAS2019.

Πετυχημένη ομαδική εργασία:
Δημοτικό Αδένδρου Θεσ/νίκης – https://vimeo.com/320149735 
password: Adendro_mila2019@

Πρωτότυπη παρουσίαση:
3ο Γυμνάσιο Αργυρούπολης – επισυνάπτεται